Yhdistys

Tule mukaan Vihdin teatterin toimintaan

Vihdin Teatteri ry tarjoaa organisoidun toimintaympäristön vihtiläisille ja lähiseutujen asukkaille monimuotoisen teatteritoiminnan harrastamiseen.

Vihdin Teatteri toimii ammattilaisten ja harrastajien yhteisvoimin tuottaen vuosittain 1-2 aikuisten produktiota. Lisäksi aktiivinen lasten/nuorten teatterimme TenTeen tuottaa useita esityksiä.

Meillä on aina tilaa aktiivisille harrastajille niin näyttämöllä kuin monimuotoisissa tehtävissä näyttämön ulkopuolella. Jos löydät seuraavista toiminnoista itsellesi sopivan harrastuksen, ota yhteyttä teatterin toimistoon 0400 975 068 tai puheenjohtajaan 040 555 9553. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella toimisto@vihdinteatteri.fi tai käyttää ota yhteyttä kaavaketta.

Teatterin toimijoita:
– näyttelijä
– ääni- ja valotekniikan hoitaja
– puvustaja, pukuompelija
– lavastaja, lavasteiden rakentaja – kampaaja, meikkaaja
– kahvilan emäntä
– kahvilatyöntekijä
– lipunmyyjä
– järjestysmies

Vihdin teatterin uusille jäsenille liittymismaksu on 2 euroa.
Lasten jäsenmaksu 5 euroa/vuosi ja aikuisten jäsenmaksu 20 euroa/vuosi

Organisaatio

Vihdin teatteri on rekisteröity yhdistys ja teatterin toimintaa koordinoi jäsenistön valitsema hallitus. Yhdistyksellä on myös palkattu tuottaja, joka hoitaa käytännön asioita ja toimii yhteyshenkilönä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden suuntaan, sekä vastaa teatterin tuotannosta. Teatterin toimisto sijaitsee Nummelan Lankilassa, os. Käppöstie 5.

Vihdin teatterin hallitus

Hallituksen puheenjohtajana toimii Kari Sohlberg ja varapuheenjohtajana Kirsi Eronen.

Vihdin teatterin rahastonhoitajana toimii Leena Tikkanen, hallituksen sihteerinä Pinja Lehmus ja Vastaavana tuottajana Jenni Kanta-oksa.

Vihdin teatterin historiaa

Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiristä Vihdin teatteriksi

Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiri esitti useita sisänäytelmiä 1960-luvulla. Vähitellen kypsyi myös ajatus kesäteatteriesityksistä ja vuonna 1971 aloitettiin Pitkäjärveläiset- näytelmän harjoittelu Leo Lastumäen ja Helmi-Briitta Lajusen ohjauksessa. Näytelmää esitettiin idyllisellä Kourlan myllyllä Olkkalassa muutaman kerran kesällä 1972. Tästä alkoi säännöllinen kesäteatteritoiminta Vihdissä.

Käytännön syistä näytelmäpiiri irtautui kansalaisopistosta vuonna 1983 itsenäiseksi yhdistykseksi ja teatteritoimintaa jatkettiin Vihdin teatteriyhdistys –nimen alla. Myöhemmin yhdistyksen virallinen nimi lyhennettiin muotoon Vihdin Teatteri ry.

Kourlan myllyn jokakesäisen lankkukatsomon rakentamisen ja teatteripaikan yleisen ahtauden vuoksi teatterilaiset alkoivat etsiä kunnan alueelta ajanmukaisempaa kesäteatteripaikkaa ja sellainen löytyi Vihdin kirkonkylän Kirkkoniemestä. Ensimmäinen esitys uudella kesäteatterilla oli Kaunis Helena vuonna 1986. Kesäteatterin A-katsomo tuhoutui tulipalossa v. 2004 ja palanut katsomon osa uusittiin kokonaan. Moderni liikuteltava sadekatos saatiin kesäteatterin katsojien suojaksi v. 2007 ja katsojien mukavuutta lisättiin v. 2010 uusimalla istuinpenkit ja asentamalla niihin selkänojat.

Talviaikoina teatteri esitti sisänäytelmiä ja olosuhteisiin saatiin huomattava parannus, kun Nummelan ammattioppilaitoksen (nyk. Luksia) auditorio valmistui vuonna 1987. Ensimmäinen Luksiassa esitetty näytelmä oli Tuntematon potilas.

Vihdin teatterin esityksiä on viety myös Vihdin ulkopuolelle vierailunäytäntöjen muodossa ja osallistumalla erilaisiin Suomen Harrastajateatteriliiton ja Suomen Nuorisoseurainliiton katselmuksiin. Näissä katselmuksissa Vihdin teatteri on voittanut kahdesti Esko-patsaan, vuonna 1990 näytelmällä Muhoksen Mimmi (Kankaanpää) ja vuonna 2001 näytelmällä Ei nyt, tipuseni (Kuopio).

Kaukaisimmat esityspaikkakunnat Suomessa ovat olleet Muhos ja Tornio. Vihdin teatteri on vieraillut muutaman kerran myös eteläisessä naapurimaassamme Virossa ja siellä Vihdin ystävyyskunnassa Otepäässä ja sen lähiympäristössä.

Vuonna 1990 teatterin toimintaa laajennettiin edelleen perustamalla lapsi- ja nuorisoteatteri TenTeen, joka toimi alkuun Nummelan Nuorisokeskuksessa. Nykyisin TenTeen-Teatteri toimii aktiivisesti Lankilan harjoitustiloissa.

Vihdin kunta on tukenut Vihdin teatterin toimintaa järjestämällä teatterille harjoitustilat pukuvarastoineen ja lavastepajoineen. Vuosina 1989-2010 tilat olivat suuressa Keinälä- nimisessä omakotitalossa ja nykyisin ne sijaitsevat Lankilassa entisen päiväkodin tiloissa, jossa on mahdollisuus myös pienimuotoisiin esityksiin. Sopuisana harjoitusnaapurina Vihdin teatterilla on koko ajan ollut Vihdin kevyenmusiikinyhdistys Vikke ry.

Toiminnan yhä kasvaessa teatterille tuli tarve perustaa juoksevien asioiden hoitoa ja asiakaspalvelua varten oma toimisto. 1990-luvun alkupuolelta vuoteen 2001 saakka toimisto sijaitsi Keinälän yläkerrassa ja sen jälkeen 1.11.2001 lähtien Linjaportissa Nummelan keskustassa.

Lue myös Helmi-Briitta Lajusen ja Valve Valolahden kirjoitukset vihtiläisen teatteritoiminnan historiasta.

Katso tästä aikaisemmat näytelmät.