Historia

Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiristä Vihdin teatteriksi

Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiri esitti useita sisänäytelmiä 1960-luvulla. Vähitellen kypsyi myös ajatus kesäteatteriesityksistä ja vuonna 1971 aloitettiin Pitkäjärveläiset- näytelmän harjoittelu Leo Lastumäen ja Helmi-Briitta Lajusen ohjauksessa. Näytelmää esitettiin idyllisellä Kourlan myllyllä Olkkalassa muutaman kerran kesällä 1972. Tästä alkoi säännöllinen kesäteatteritoiminta Vihdissä.

Käytännön toiminnan tehostamiseksi ja itsenäisyyden lisäämiseksi näytelmäpiiri irtautui kansalaisopistosta vuonna 1983 ja perustettiin itsenäinen yhdistys, Vihdin teatteriyhdistys. Myöhemmin yhdistyksen virallinen nimi lyhennettiin nykymuotoonsa Vihdin Teatteri ry.

Kourlan myllyn jokakesäisen lankkukatsomon rakentamisen työläyden ja teatteripaikan rajallisuuden vuoksi alettiin etsiä kunnan alueelta ajanmukaisempaa kesäteatteritilaa. Sopiva paikka löytyi Vihdin kirkonkylän Kirkkoniemestä, missä ensimmäinen esitys, ”Kaunis Helena”, nähtiin vuonna 1986. Kirkkoniemen kesäteatteria on kehitetty jatkuvasti: A-katsomon tuhouduttua tulipalossa vuonna 2004 se uusittiin kokonaan. Vuonna 2007 katsojien mukavuutta ja sadesuojaa lisättiin asentamalla moderni, liikuteltava sadekatos, ja vuonna 2010 parannettiin istuinmukavuutta uusimalla penkit selkänojallisiksi.

Talvikausina teatteri on perinteisesti esittänyt sisänäytelmiä. Toimintaedellytyksiin saatiin merkittävä parannus vuonna 1987 Nummelan ammattioppilaitoksen (nyk. Luksia) auditorion valmistuttua ja vakiinnuttua keskeisenä talvikauden esityspaikkana. Ensimmäinen Luksiassa esitetty näytelmä oli ”Tuntematon potilas”.

Vihdin Teatteri on vienyt esityksiään myös Vihdin ulkopuolelle vierailunäytäntöjen muodossa ja osallistumalla aktiivisesti valtakunnallisiin katselmuksiin, joita järjestävät Suomen Harrastajateatteriliitto ja Suomen Nuorisoseurainliitto. Näissä katselmuksissa teatteri on saavuttanut tunnustusta voittamalla Esko-patsaan kahdesti: vuonna 1990 esityksellä ”Muhoksen Mimmi” Kankaanpäässä ja vuonna 2001 esityksellä ”Ei nyt, tipuseni” Kuopiossa. Kotimaassa kaukaisimmat vierailupaikkakunnat ovat sijainneet Muhoksella ja Torniossa. Kansainvälisiä vierailuja teatteri on tehnyt useita kertoja Viroon, erityisesti Vihdin ystävyyskuntaan Otepäähän ja sen lähialueille.

Vuonna 1990 teatterin toiminta monipuolistui entisestään, kun perustettiin lapsi- ja nuorisoteatteri TenTeen. TenTeen aloitti toimintansa Nummelan Nuorisokeskuksen tiloissa, josta se siirtyi myöhemmin Lankilan tiloihin. Nykyisin TenTeen-teatterin aktiivinen harjoitustoiminta tapahtuu Vihdin Kulttuurikeskus Kultsassa.

Vihdin kunta on tukenut Vihdin Teatteria merkittävästi järjestämällä käyttöön tarvittavat harjoitustilat, pukuvarastot ja lavastepajan. Toiminnan tilat ovat sijainneet useissa eri paikoissa historian saatossa. Vuosina 1989–2010 teatterin pääasialliset harjoitus- ja varastotilat olivat suuressa Keinälä-nimisessä omakotitalossa. Tämän jälkeen siirryttiin Lankilan entisen päiväkodin tiloihin, jotka mahdollistivat myös pienimuotoisten esitysten järjestämisen. Lankilan tiloissa teatterin sopuisana harjoitusnaapurina toimi Vihdin kevyenmusiikinyhdistys Vikke ry.

Toiminnan kasvun myötä syntyi tarve perustaa erillinen toimisto juoksevien asioiden hoitamiseksi ja asiakaspalvelua varten. Toimisto sijaitsi 1990-luvun alkupuolelta vuoteen 2001 Keinälän yläkerrassa. Vuosina 2001–2022 toimisto toimi Linjaportissa Nummelan keskustassa, ja vuodet 2022–2025 se oli sijoitettuna Lankilaan. Nykyisin Vihdin Teatterin toimisto-, varasto- ja pääasialliset harjoitustilat, mukaan lukien TenTeenin harjoitukset, sijaitsevat Vihdin Kulttuurikeskus Kultsassa.

Lue myös Helmi-Briitta Lajusen ja Valve Valolahden kirjoitukset vihtiläisen teatteritoiminnan historiasta.

Katso tästä aikaisemmat näytelmät.