Näyttelijähaku

Näytteleminen satapäisen yleisön edessä on jo oma kulttuuriteko

Ihmisten edessä oleminen ja näytteleminen ei ole kaikille helppoa, eikä se ole kokeneemmallekaan. Näytteleminen vaatii harjoituksia, opettelua, eläytymistä ja rutiinien sietoa. Harjoittelu vie aikaa arjesta ja läheisiltä. Pelkästään ihmisten edessä oleminen voi joitain ahdistaa ja voi kokea alemmuutta tai jopa häpeän tunnetta. Mitä sinä koet kun satapäinen yleisö katsoo vain sinua ja odottaa sinulta jotain? Oletko kokenut tämän? Harva saattaa olla tämän kokenut, mutta useampi näyttelijä varmasti pystyy ainakin samaistumaan tilanteeseen. 

Tue omaa hyvinvointia teatterin tekijänä

“Kello soi jo kolmannen kerran. Yleisö hiljenee ja odottava tunnelma tiivistyy.  En ole koskaan puhunut monologia yleisön edessä tai näytellyt. Nyt aloitan koko näytelmän ja 563 katsojaa tuijottaa vain minua. “Hyvä yleisö, naiset herrat ja….”(Doc Myers, näytelmästä Diivat) Minä muistan vieläkin sen monologin aivan alusta loppuun saakka. Tästä on jo kaksi vuotta, ja hikoilen kainalot vieläkin märäksi siitä paineesta jonka koin. En uskonut koskaan pystyväni siihen, vaikka olen työni puolesta jatkuvasti ihmisten edessä. Näytteleminen ja roolisuoritus on aivan eri juttu. Minulla oli jokaisessa näytöksessä turvanani “puheenpitäjän paperi”. Se oli välillä miten sattuu kädessä, eikä siinä jännityksessä mitään olisi saanut selvääkään enään suttaantuneesta paperista. 

Minua helpotti kaikkein eniten ennakkonäytökset jota tehtiin ennen ensi-iltaa. Jännitin paljon enempi ennakkonäytöstä kuin varsinaista aloitusta. Ennakkonäytös on ensimmäisiä treenejä yleisön kanssa. Niitä voi olla useampia. Tyhjille katsomoille näytteleminen ja harjoitteleminen on aivan eri juttu. Yleisökontakti tuo tunnelman, myös näyttelijälle. Mutta sitä ei yleisö tiedä, kuuluiko esitykseen oven karmiin kävely vai ei. 

Miten kulttuuri vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja myös yhteisöllisyyteen? Se onkin hyvä kysymys ja uskoisin, että parhaiten siitä pääsee selville käyttämällä ja tekemällä kulttuuria. Edellisestä monologi esimerkistä jännitin jokaisen kohdalla, aivan yhtä paljon. Mutta nyt tiedän pystyväni siihen. Me jokainen pystymme menemään epämukavuusalueelle ja suoriutumaan siitä. Usko pois. Teatteri on yksi keino. Haluatko tietää Parasta Aikaa -esityksestä ja miten siihen pääsee mukaan?

Miten haen Parasta Aikaa -musiikkinäytelmään näyttelijäksi

Parasta aikaa musiikkinäytelmään kesälle 2024 Vihdin teatteriin haetaan nyt näyttelijöitä /muusikoita sekä avustajia lavalle. Musiikkinäytelmä perustuu Anssi Kelan laulujen sanoituksiin ja esityksessä on Anssi Kelan lauluja. Harjoituskausi on helmikuusta esityskauden alkuun saakka. Esityskausi on heinä-elokuussa 2024. Yhteensä 19 näytöstä. 

Esitykseen haetaan tällä hetkellä 8 aikuista sekä 5 nuorta. Sekä miehiä ja naisia. Kokemus aiemmasta näyttelemisestä ei ole edellytys, mutta huomioidaan roolien vaativuustasoissa. Erityisenä huomiona tulee eduksi laulutaito, mutta se ei ole edellytys näyttelemiselle tässä tuotannossa. Harjoitteluaikana on laulutunteja. 

Harjoitukset ja esiintyminen on harrastustoimintaa sekä vapaaehtoista, ja niihin tulee sitoutua koko toiminnan ajaksi. Mukana oleminen on tuotanto kohtaista ja halutessasi pääset mukaan teatterin tekijäksi myös mm. puvustukseen, maskeeraukseen, järjestyksenvalvontaan, äänentoistoon, lavastukseen ja esim väliaikatarjoiluun ja lipunmyyntiin.

Tule mukaan kesällä 2024 Vihdin teatterin näytelmään Parasta Aikaa, joka on Anssi Kelan musiikkiin perustuva musiikkinäytelmä.

Linkki hakulomakkeeseen

Vinkkaa kaverille. Jaa postaus sosiaalisessa mediassa ja tägää: @vihdinteatteri #vihdinteatteri #parastaaikaa #mikanfaijanBMW